Новини

Честит Ден на народните будители!

01.11.2019 Честит Ден на народните будители!

Честит Ден на народните будители!

Днешният празник е чудесен повод да си припомним емблематичен проект, осъществен с подкрепата на Евромаркет – възстановяването на Боянската църква, уникален паметник на българското средновековно изкуство.

Проектът е част от "Вечните сгради на България" – инициатива, дело на проф. Божидар Димитров, с подкрепата на Стефан Данаилов в качеството си на министър на културата, ръководството на Евромаркет Груп и организаторите на национален конкурс "Сграда на годината". Кампанията цели възстановяване и опазване на културно-историческото наследство на България, а "Св. Никола и Св. Пантелеймон", както е името на Боянската църква, става първият избран обект.

Инициативата е финал на дълъг процес по реставрация, започнал още през далечната 1912 г. по идея на д-р Богдан Филов, директор на Народния музей. Повод за реализацията ѝ е 750-годишнина от изписването на храма. Началото ѝ е поставено през 2006 година, когато е организирана дарителска акция за облагородяване и социализация на пространството около църквата. В кампанията се включват близо 50 строителни фирми, финансови организации и частни лица. Реставрацията на стенописите пък е извършена от екип, ръководен от проф. д-р Григорий Григоров.

През 2008 година, след почти век опити за консервация и две години реставрация на стенописите, обновеният храмов комплекс е открит на официална церемония. На нея присъстват тогавашният президент Георги Първанов, тогавашният кмет на София Бойко Борисов, главните мениджъри на Евромаркет Груп Боряна Радева и Димитър Илчев, представители на Градът Медиа Груп, партньори и десетки гости.

Възстановяването на Боянската църква Възстановяването на Боянската църква

"Спомням си ентусиазма, който беше обзел всички ни по време на този проект. Както като граждани, така и като мениджъри винаги сме се стремели към това да бъдем пълноценни и отговорни към обществото. Още когато първоначално коментирахме идеята, нямахме никакво съмнение, че ще направим всичко по силите си, за да съхраним този уникален културен паметник", коментира Боряна Радева.

През 2019 г. Боянската църква отбелязва 760 години от обновяването си от севастократор Калоян и 40 години от включването си в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Припомняме, че храмът е една прекрасна дестинация за есенна разходка. 

Ето още някои интересни факти (за най-любознателните):

  • Изграждането на храма започва преди повече от 10 века. В продължение на столетия той е надграждан, за да достигне до нас в днешния си вид. Отличават се два отделни етапа на строеж. Основите на градежа са поставени през X-XI век, когато е построена малка кръстокуполна църква, обновена и изписана през XII в. По-късно, през XIII век, е построен малък параклис, посветен на св. Панталеймон, а в края на века цялата църква е изписана отново от български зографи. Това се случва по време на управлението на  цар Константин Асен Тих и царица Ирина, по поръчка на областния владетел севастократор Калоян и жена му Десислава.
  • Най-интересни и значими са стенописите. Боянската църква има няколко живописни слоя от XI, XIII и XVI век, както и от 1882 г. Тези, които са от XIII век, са световноизвестни. Те са общо 240 на брой и са дело на т.нар. Боянски майстор и помощниците му. Стенописта представя Христос Вседържител, "Богородица на трон", "Поклонение на жертвата", "Благовещение", както и житейски сцени, посветени на Св. Никола. Изписани са също портретите на севастократор Калоян и жена му Десислава, на българския цар Константин Асен Тих и царица Ирина, както и първото известно изображение на българския светец Иван Рилски. Според изследователи за този слой е характерен стил, различен от средновековното изкуство и по-близък до ренесансовото.

Възстановяването на Боянската църква Възстановяването на Боянската църква

  • По време на реставрацията между 2006 и 2008 година екипът на проф. д-р Григорий Григоров открива следния надпис: "Аз, Василий, писах". Този надпис (графит) е написан с въглен върху т.нар. груба мазилка, която се намира под рисунъка. Разпалва се дискусия, която приключва с откритие на проф. Красимир Попконстантинов и доц. Зарко Ждраков. В т.нар. Боянски поменик (средновековни ръкописи, които се четат по време на служби и които изброяват имена на царе и царици, патриарси, йереи и други праведни християни) изследователите откриват името "Зограф Василий от с. Субоноша, Серско". Смята се, че това е истинското име на т.нар. Боянски майстор.
  • За работата си по реставрацията на стенописите проф. д-р Григорий Григоров споделя: "Най-ценното си остава контактът с този изключителен майстор на живописта от 13 век. Постепенно се разкриват истинските му възможности. Това е изключително преживяване за мен като професионалист, така и като обикновен човек".
Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.