Новини

Евромаркет награди победителя в Международния фестивал за документално историческо кино в Бургас

26.09.2018 Евромаркет награди победителя в Международния фестивал за документално историческо кино в Бургас

Евромаркет награди победителя в Международния фестивал за документално историческо кино в Бургас – DOCK. Компанията, която бе главен спонсор на събитието, осигури голямата награда на фестивала, която бе присъдена на сръбския филм „Другата страна на всичко“ със сценарист и режисьор Мила Турайлич. Отличието връчи Елена Василева, мениджър от екипа на Евромаркет.

Филмът проследява историята на Сърбиянка Турайлич, политически активист по време на „булдозерната“ революция в Сърбия. Героинята и нейното семейство обитават разделено по нареждане на някогашното комунистическо правителство жилище в Белград. В продължение на 30 години – от гражданската война през разпада на Югославия, въздушните бомбардировки и революцията – половината от апартамента е заключена за неговите обитатели и остава недостъпна дори когато дъщерята на главната героиня – режисьорката Мила Турайлич – е родена. Апартаментът е символ на разкъсаната от политически размирици страна и дълбоката пропаст между нейните граждани.

Отличието от Международния фестивал за документално историческо кино в Бургас е поредна награда за „Другата страна на всичко“ – филмът вече е носител на призове от филмовите фестивали в Торонто, Вашингтон, Ню Йорк, Амстердам, Триесте, Гьотеборг, Хелзинки, Флоренция, Москва, Лос Анджелис и Сидни. Журито, което оцени неговите качества на фестивала в Бургас, бе с председател проф. Владимир Игнатовски и със състав Мартичка Божилова, Марин Марчевски, Торстен Липсток и Зоран Хамович.

„За нас бе удоволствие да бъдем част от този формат и да подкрепим независимото документално историческо кино. То има изключителна роля за съхранението на нашата колективна памет и е добре по-често да се вглеждаме в миналото, за да не допускаме същите грешки в бъдещето“, коментира Боряна Радева, главен мениджър на Евромаркет.

Фестивалът се проведе от 19 до 22 септември, като програмата му включваше 9 продукции(http://filmfestburgas.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8/)  и копродукции от Италия, Холандия, Франция, Русия, Армения, Сърбия, Германия, Естония, Финландия и България, някои от които кандидати за „Оскар“. Това бе първото издание на формата, което цели да разкрие пред българската публика последните тенденции в областта на съвременната документалистика. Събитието ще се проведе и през 2019 г., като организаторите обещават още по-интересна филмова селекция.

Основатели на фестивала са доц. д-р Петър Стоянович, политик, историк, журналист и министър на културата в 89-ото правителство на България, и г-н Димитър Стоянович, историк, сценарист, автор на над 40 документални и игрални филма и главен редактор на публицистичното списание L’Europeo – Bulgaria.

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.