Новини

Вдъхновява ме очакването за поредното предизвикателство

04.09.2019 Вдъхновява ме очакването за поредното предизвикателство

Вдъхновява ме очакването за поредното предизвикателство - нещо ново, за което да се бориш всеки ден. 

Това споделя Димитър Димитров, търговски мениджър "Заваряване" в Евромаркет, познат на колегите си като Джими и известен с това, че почти винаги е усмихнат. Разговаряме с него за пътя до настоящата му позиция, предизвикателствата на професията, удовлетворението и вдъхновението, които намира в работата си. Вижте повече в следващото интервю. Текста може да прочетете и в новия брой на "Моята кариера", издание на "Капитал".

Какъв бе твоят път до позицията, която заемаш в момента?

Попаднах в Евромаркет съвсем случайно. Започнах като търговски специалист и в началото всичко беше ново за мен. Разчитах на фирмените обучения, на съветите на колегите и на напътствията на мениджърския екип, но впоследствие придобих увереност, хвърлих се в дълбокото и се научих. Бях повишен в продуктов мениджър, което внесе голямо разнообразие в работата ми – търговските специалисти работят основно в един район с едни и същи клиенти, а на новата си позиция бях отговорен за цяла България, можех да пътувам и да се срещам с различни хора. Преди две години ми предложиха да отговарям за направление “Заваряване” – мениджърска позиция, доста по-различна от дотогава заеманата от мен длъжност. От проектен, нишов бизнес преминах към ежедневния бизнес на машини и консумативи. Това беше истинско предизвикателство за мен, но също така беше и голяма стъпка за развитието ми.

Заваряването не е ли скучна област за един млад човек?

Напротив, работата е изключително разнообразна, има много специализирани проекти. Представяш си заварчик с шлем и горелка, но всъщност има редица иновации в сектора – заваръчни роботи, смарт системи за управление и т.н. Цялата индустрия става 4.0 и аз съм участник в тази трансформация. Ето защо намирам работата си по-скоро за любопитна и вълнуваща. Освен това в Евромаркет има и други направления – например за строителна и минна техника, за измервателни инструменти или за складови машини.

Какви умения и опит са нужни на един начинаещ търговски специалист?

Подходящо е както техническо, така и търговско образование, но най-важно е да имаш желание да се развиваш, да си проактивен и постоянно да учиш нови неща.

Кое е най-голямото предизвикателство на професията ти?

Да направиш пробив, да спечелиш проект или нов клиент, да достигнеш до максимален брой клиенти. Да предлагаш съвременна, иновативна технология, неизползвана до момента в България, и да убедиш човека срещу себе си, че това е най-ефективното решение за бизнеса му.

Какво ти носи най-голямо удовлетворение?

Бизнесът е много състезателен, изключително конкурентен, затова се зареждам, когато успея да се преборя за сделка и да предложа иновативно решение. Минал съм през дълъг път, докато се науча, но удовлетворението е огромно. Именно това ме мотивира най-силно – развивам се постоянно, винаги имам какво да науча и не стоя на едно място. В Евромаркет, ако имаш желание да се развиваш, мениджърският екип винаги оказва подкрепа и помага с идеи и напътствия в трудни ситуации. Има какво да се научи и да се види от гледна точка мениджмънт и се печели ценен опит.

Как се виждаш след една година?

Имам още много какво да науча, но се виждам отново на същото място, по-уверен и по-спокоен. Надявам се след година да съм се развил и личностно, и професионално, и да управлявам задачите си по-добре.

Какво те вдъхновява да идваш с усмивка на работа?

Очакването за поредното предизвикателство, очакването за нещо ново, за което да се бориш, възможността да бъдеш иноватор. Не на последно място, колегите са страхотни, имаме много общи неща и всеки ден в офиса е забавен.

Какъв е твоят съвет към начинаещите търговци?

Да бъдат упорити, да не седят на едно място и да не разчитат, че някой е длъжен да направи нещо за тях. Трябва да бъдат проактивни и да се учат постоянно, защото каквото посеят, това ще пожънат. Колкото повече време отделиш, колкото по-активен си, толкова по-големи са постиженията след време.

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.