Новини

Хибридните багери Komatsu – екологични и икономични

09.06.2016 Хибридните багери Komatsu – екологични и икономични

„Строително-предприемачески холдинг” е българска компания, лидер в изграждането на съоръжения, свързани с опазване на околната среда и водите. Такива са пречиствателни станции, отпадни води, водопроводни и канализационни колектори, различни видове помпени станции и сметища. За да реализиране успешно своята дейност, фирмата разполага с няколко машини на световния лидер в строителната техника Komatsu, сред които булдозер Komatsu D65EX и колесен багер Komatsu PW160. Компанията разполага и с 23-тонния хибриден багер Komatsu, който се стопанисва от дъщерна фирма на „Строително-предприемачески холдинг”. По този повод се свързахме с инж. Илиян Фотев, мениджър механизация. Ето какво сподели той за хибридната технология:

Защо избрахте Евромаркет, Komatsu и хибридната технология? Как използването ѝ се отрази на работата Ви? 

Избрахме Евромаркет, защото сме корпоративен клиент на компанията не само за тежка механизация, но и защото познаваме и експлоатираме от години собствените ни машини – булдозер Komatsu D65EX и колесен багер Komatsu PW160. След пускането в експлоатация на хибридния 23-тонен верижен багер Komatsu на наш обект незабавно се показа какво е основното предимство на машината – разхода на гориво, в сравнение с другите багери от същия клас и на същия обект, е с 30% по-нисък.

Инж. Илиян Фотев за Komatsu

Предвиждахте ли такива резултати и покриха ли се очакванията Ви от хибридния модел на марката?

Очакванията ни се покриха и препокриха напълно. Предвиждахме по-малък разход на гориво, но сме изненадани от резултатите. Икономичността на хибрида е важен фактор в дейността на фирмата благодарение на това, че спестява средства.

Какви според Вас са основните предимства от използването на хибридната технология и кои са най-отличителните иновативни характеристики, с които хибридите са по-добри от конвенционалните модели?

Най-същественото предимство е по-ниският разход на гориво спрямо други машини от този клас.  От една страна това е икономично, защото пести средства на фирмата собственик, а от друга е природосъобразно. По-малкото количество изгорели газове, навлизащи в атмосферата, е важно за опазването на околната среда и е все по-актуално и наложително. Багерите Komatsu са изключително бързи, с висока производителност, а също и с ниски нива на шум, което благоприятства удобството при работа. Не на последно място като предимство поставям надеждността – досега не ни се е налагало да ползваме сервиз.

Komatsu Hybrid

Това са вашите наблюдения като мениджър. А какви са впечатленията на багеристите и на хората, които имат пряка работа с машината? Как те оценяват хибридния багер Komatsu?

Те също забелязват по-малкия разход на гориво, но за тях удобството е от най-голямо значение – например по-ниските нива на шум, в сравнение с другите багери от същия клас, намиращи се на обекта. По-чистият въздух, който хората дишат при работа с машината, в следствие от по-малкото количество изгорели газове, също прави впечатление.

Komatsu Hybrid

Какви са Вашите прогнози за навлизането на хибридната технология и как според Вас тя ще се отрази на пазара на строителство в България?

Предвид неясната обстановка в България и Европа, очаквам по-бавен, но сигурен темп на навлизане на тази технология на пазара на строителство в България, като основният ѝ двигател ще бъде именно високата ѝ икономичност.

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.