Новини

Бъдещето на дистанционното управление в строителния бранш

15.02.2022 Бъдещето на дистанционното управление в строителния бранш

Какви са тендециите и иновативните идеи в строителния бранш?

Разбираме от световния лидер и наш дългогодишен партньор - Komatsu.

Може ли човек да контролира целия работен процес на строителната площадка от разстояние? Въпреки че идеята изглежда пресилена, тя е по-близо до реалността, отколкото си мислите.

„Пазарът вижда развитието на тази възможност и нейната реализация в даден момент.”, споделя Джейсън Анетсбергер от Komatsu, Директор на решенията за клиенти.  „Минната индустрия има автономни камиони, превозващи милиарди тонове материали от доста време, което ни дава индикация че това е възможно.“, допълва той.

Според него дистанционното управление на строителните обекти са „активи, към които клиентите продължават да изразяват интерес, особено като се има предвид недостига на работници в строителната индустрия. Наличието на един или няколко души, контролиращи голям брой машини от място извън обекта, има потенциал да намали разходите и да повиши безопасността."

До известна степен строителната индустрия вече използва дистанционно управление. Няколко производители предлагат оборудване с дистанционно управление, което позволява на операторите да управляват машини извън кабината. Те обикновено се използват в силно чувствителни и/или опасни зони – като почистване на мини или преместване на замърсени почви – но изискват операторите да бъдат на обекта, макар и на безопасно разстояние.

„Тази концепция вече идва на традиционната строителна площадка“, споделя Брайс Сатърли, Мениджър решения на Komatsu Smart Construction. „Еволюцията е да се премести операторът изцяло извън площадката и на по-голямо разстояние и вместо да могат да управляват една машина с дистанционно, те да могат да управляват няколко. С телеоперация те биха могли да изкопаят изкоп за комунални услуги с багер, да преминат към челен товарач, за да поставят камък, след това да пуснат валяк, за да го уплътнят – всичко това от отдалечена работна станция.”

Дистанционната работа или телеоперацията може да се извършва на разстояние от машината, или на работната площадка, или от отдалечено място извън обекта.

Какво носи бъдещето?

Участниците в MINExpo International® 2021 получиха поглед върху потенциалното бъдеще на телеоперацията. От изложбения етаж в Лас Вегас минен багер, разположен на полигоните в Аризона на Komatsu, на повече от 400 мили разстояние, се управляваше дистанционно. Нямаше оператори в кабината на багера или в кабината на напълно автономния камион, който се товари, но множество камери и сензори бяха около машината и кофата и имаше 360-градусов монитор с дисплей на машината, за да поддържа видимостта.

„Мащабът на това до строителната площадка се проучва и разработва“, каза Сатърли. „Добивът е малко по-лесен за дистанционно и автономно управление, тъй като обикновено камионите се движат по фиксиран маршрут и товарната машина седи в една позиция за дълги периоди от време. Разликата е, че строителните обекти обикновено са по-течни и претоварени, с много движение и машините често са в множество зони през деня.

„Повечето машини днес имат една или няколко камери, които помагат на оператора да вижда зад и около тях“, добави Анетсбергер. „В кабината те могат да видят целия обект и да знаят къде е машината, с която работят, спрямо другите. Дистанционната работа може да включва повече камери, за да се гарантира, че имат този изглед." Той заключи: „Има логистика, върху която трябва да се работи, но в крайна сметка индустрията ще стигне дотам.“

Обратно към новините

Изпратете запитване

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.

Вашата препоръка

Скъпи клиенти, ще се радваме да се запознаем и да чуем Вашето мнение и предложения за сайта, за да го подобрим за Ваше улеснение.

Код за сигурност: * Ако кодът не е разбираем можете да го презаредите, като кликнете върху него.