Новини

За първи път в България: Роботизирана заваръчна система LAPRISS от Panasonic

30.01.2020 За първи път в България: Роботизирана заваръчна система LAPRISS от Panasonic

По-бързо, по-прецизно и по-гъвкаво заваряване с постоянно качество и минимална човешка намеса. Това са предимствата, от които ще се възползва "Вакуум Ел Систем" – собственик на първата в България роботизирана заваръчна система LAPRISS от Panasonic. Компанията е специализирана в изработка и асемблиране на детайли от листова стомана и машинни детайли със сложна геометрия. За доставката, инсталацията и обучението за работа със системата "Вакуум Ел Систем: се довери на Евромаркет Метал.

 "Внедряването на LAPRISS бе много предизвикателна задача и точно описва мисията на Евромаркет да пренася най-ефективните световните технологии до българските клиенти", коментира Добромир Петков, мениджър Евромаркет Метал. "Все по-често получаваме запитвания за роботизирани заваръчни системи, тъй като покупката на единични роботи не задоволява напълно нуждите на производството, а оборудването им е по-времеемко, сложно и скъпо в дългосрочен план. Производителите се нуждаят от бърза, но същевременно качествена и прецизна обработка, която могат да получат само от завършена роботизирана заваръчна система. Инсталацията на LAPRISS в българско предприятие създаде поле за нови проекти и съм уверен, че с натрупания практически опит екипът ни ще бъде още по-ефективен в бъдеще".

LAPRISS привлича внимание с леката си заваръчна глава, с подвижната си лазерна ръка и с минимално разстояние между точките на заваряване. Това позволява бърза и гъвкава обработка на детайли от по-тънка стомана и с по-комплексна форма – идеално решение за производството на "Вакуум Ел Систем".

Високата скорост на заваряване на сложни по геометрия детайли се дължи на подобрената комуникация между всички компоненти на системата – от робота до периферните устройства. Движенията на заваръчната дъга се калкулират и комбинират предварително, което позволява значително по-кратък работен цикъл, а заваръчният шев е здрав, устойчив и с отлична повтаряемост.

Всички компоненти на системата са от един производител – Panasonic – и се контролират от ЦПУ. Конфигурацията за "Вакуум Ел Систем" включва робот от новата серия TM с 6 контролирани оси, който позволява с 16 пъти по-висока точност на ходовете и с 22% по-висока скорост в сравнение с предходни модели. Окомплектован е с контролер G3, заваръчна глава с камера, телоподаващо устройство и въртяща маса DK500 с 2 контролирани оси.

Интересен факт е, че роботизираната заваръчна система LAPRISS от Panasonic е първата в света с 4kW DDL, както и първата такава, позволяваща 2D и 3D лазерно рязане. Припомняме, че доставката ѝ в България донесе на Евромаркет Метал специално отличие от производителя – приз за продажба на иновативно оборудване.

Първата роботизирана заваръчна система Lapriss от Panasonic в България Първата роботизирана заваръчна система Lapriss от Panasonic в България

Първата роботизирана заваръчна система Lapriss от Panasonic в България

Първата роботизирана заваръчна система Lapriss от Panasonic в България Първата роботизирана заваръчна система Lapriss от Panasonic в България

Обратно към новините